Myspace Glitter Text

Sunday, January 24, 2010




Ai…da lama xnulis kt blog nih…bz ckit…gpun broadband ada prob ckit…xdelah masanya nk on9 kt umah…kat opis lak sibuk ngn keje…xder la pluang nak nulis nyk2 kt blog nih…dah lama sgt xupdate blog nih…cian kat blog aku nih…huhu…arini aku tingin nk mkn fruit tart…tp mls lak nk g bli…disebabkan tingin nk mkn tambah plak ngn mls nk g bli…aku cma leh bka tenet, n cari resepi nk wat tart nih jek..tgk pic pun jd lah…meh kita kongsi resepi ni sama2…tp xtahu lah jd k x…aku pun baru jmpa resepi nih…t kalo jd aku gtaw…hehe…tp dlm komen kt blog resepi nih ckp drg wat jd…jom kita lak try wat…






Bahan-bahan ( Anggaran dlm 40 biji saiz mini )
· 250 gm butter, suhu bilik
· 120 gm gula ising
· 2 biji kuning telur
· 440 gm tepung gandum, diayak dahulu
· 1 tsp esen vanilla
· Inti Kastad: 2 tbsp tepung gandum
· 2 tbsp tepung kastard atau tepung jagung
· 8 tbsp gula kastor
· 2 cwn (500ml) susu segar
· 2 biji telur
· 2 tbsp (30 gm) mentega
· Buah Utk Hiasan: Buah-buahan (kiwi, angur, strawbery)dihiris ikut suka (atau apa2 buah yg berkenan d hati, asalkan jgn buah derian sudah haa)
1. Cara-cara Adun semua bahan hingga menjadi doh. Gelek diatas papan pencanai setebal 5mm.
2. Susun acuan tart diatas dulang pembakar. Ambil sedikit doh lalu tekapkan ke atas acuan, tekan sedikit untuk memasukkan doh tersebut di dalam bentuk acuan & trim dengan pisau di tepinya.
3. Panaskan oven pada suhu 175C.
4. Cucuk dengan garfu di tengah2 doh tersebut lalu bakar selama 20min atau sehingga kekuningan.
5. Keluarkan dari oven & tunggu hingga sejuk sebelum menanggalkan pastri dari acuan.
6. Cara Membuat Inti Kastad: Campurkan tepung gandum, kastard & gula dalam periuk yg kecil.
7. Campurkan hanya 2 tbsp susu daripada 2 cwn susu tadi & kacau rata.
8. Masukkan telur sebiji2 & aduk rata lagi.
9. Lalu masukkan selebih susu segar tadi & kacau lagi hingga larut.
10. Kacau adunan ini di atas api yg kecil hingga agak kental. *Peringatan* : adunan ini mesti sentiasa dikacau supaya tidak berbentil2.
11. Apabila sudah kental, alihkan dari api lalu masukkan mentega tadi & aduk lagi hingga sebati. Ketepikan seketika utk proses pengisian pada tart.
12. Ambil sesudu kecil inti kastad & bubuh ke dalam mangkuk tat yg telah sejuk tadi. (boleh mengisi isian kastad ini ke dlm piping beg lalu picitkan satu-persatu pd mangkuk tat.
[[nieyszdeals]]



0 comments: